Semberija: Počeo otkup duhana, očekuje se prinos od oko 400 tona

Bez autora
Aug 19 2011

U Semberiji je ovih dana počeo otkup prvog roda duhana sorte virdžinija. Bijeljinsko preduzeće Duvan ima ugovore sa šezdesetak kooperanata na području Semberije i obroncima Majevice.Umanjen urodS oko 220 hektara zemljišta zasađenog duhanom ove godine očekuje se prinos od oko 400 tona, ali će planirani urod biti umanjen za desetak posto zbog dugotrajne suše. Počeli smo 15 avgusta i do sada je otkupljeno 30 tona takozvanog podbira, prvog roda, koji je izašao iz sušara i došao u naša skladišta. Kiša koja je dugo padala krajem jula nije pogodovala razvoju biljaka, ali očekujem da će se kvalitet popraviti i da će uskoro početi stizati kvalitetniji rod - kaže Čedo Gotovčević, šef proizvodnje u Duvanu.

Semberija: Počeo otkup duhana, očekuje se prinos od oko 400 tonaU Semberiji je ovih dana počeo otkup prvog roda duhana sorte virdžinija. Bijeljinsko preduzeće Duvan ima ugovore sa šezdesetak kooperanata na području Semberije i obroncima Majevice.Umanjen urodS oko 220 hektara zemljišta zasađenog duhanom ove godine očekuje se prinos od oko 400 tona, ali će planirani urod biti umanjen za desetak posto zbog dugotrajne suše. 

- Počeli smo 15 avgusta i do sada je otkupljeno 30 tona takozvanog podbira, prvog roda, koji je izašao iz sušara i došao u naša skladišta. Kiša koja je dugo padala krajem jula nije pogodovala razvoju biljaka, ali očekujem da će se kvalitet popraviti i da će uskoro početi stizati kvalitetniji rod - kaže Čedo Gotovčević, šef proizvodnje u Duvanu.

Podsticaj Općine 

Proizvođači duhana očekuju subvencije od Vlade RS. Već treću godinu subvencije su znatno umanjene i iznose do 15 posto cijene za kilogram otkupljenog duhana, odnosno oko 60 feninga za prvu klasu, zbog čega je u Semberiji sve manje onih koji proizvode duhan. 

Od Općine Bijeljina proizvođači već drugu godinu imaju podsticaj od 15 feninga po kilogramu otkupljenog duhana i upravo ovi podsticaji doprinose održavanju ove proizvodnje.

Najisplativija biljka
 
Milenko Zečević iz Srednje Čađavice duhan uzgaja već dvadesetak godina, a ove godine zasadio ga je na 2,5 hektara. Kaže da je u brdskim krajevima najisplativije uzgajati ovu biljku. 

- Rodilo je bolje nego u prošloj godini, tako da očekujem nešto veći prinos. Podbir je uvijek lošiji, ali se nadam da će kasnije kvalitet biti mnogo bolji. Podsticaj od Vlade RS mogao bi biti i bolji, jer smo nekada imali podsticaje koji su iznosili i do 1,5 KM po otkupljenom kilogramu - kaže Zečević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik